Skip to content

Bikstok: Uranium

For ti år siden var det Over Stok og Sten, der røg på gaden, og nu har Bikstok lagt røgsystemet fra sig og lavet EP’en Uranium, som både rummer dansable riddims og et par strofer med opsang i tillæg til deres humoristiske tone, der sammen med de glade vibes får smilet frem på læberne ved en gennemlytning af den nye udgivelse.

Med indbegrebet af 80’erne, selveste Wikke og Rasmussen, som band i videoen til nostalgitrippet 80’eren kommer Stokken godt ud af startblokken præsenteret af ingen andre end selveste Jørgen de Mylius. Selv om både track og video fremstår komisk, så er der også alvor gemt bag træningsdragterne med pressefolder på den nye EP fra de tre herrer på andre af skivens skæringer.

“Timerne de flyver med en 128’er
Computerspil og Bob den var topper end top, men nu jeg
Egentlig ikke så vild med nostalgi, men alle de andres digitale stil, den kvaser vi fordi vi har 80’eren”

 

Et autentisk tilbageblik
Bikstok benytter sig flittigt af hiphoppens konvention om at se tilbage på tingenes oprindelse for dermed at anvende referencer og egne oplevelser til at gennemtrumfe et stærkt statement om, hvad der real. Som på nostalgitrippet 80’eren, der er en perlerække af tidens centrale elementer af trends, popkultur og den ægte vare:

“Jeg voksede op som en gammeldags søn af en farmer
BMX, bipspil, pre-shawarma
Fire kradser for en tier, det de gamle værdier
Simpel mand, simpel stil, tjek nu hvad jeg siger
For når man siger A’er, må man ogs’ sige B’er
Først var der vinyler og så kom der CD’er
For nogen ting bliver bare mere skod som tiden går, men
Min far var ganjafarmer, så jeg ved, hvor potten står”

Gå nu hjem lyddreng
På en interlude, som i Bikstok-universet kaldes “mellemkød”, trækker gruppen et klassisk dancehall-våben, når Eagger med sin sang beder de andre lyddrenge om at pakke sammen og gå hjem. På efterfølgende track, med titlen Tyveknægt, bliver det for alvor skåret ud i pap, hvem det er, der regerer reggae- og dancehallscenen i dette land: “Så det nu, vi skiller musene fra mænd. Så det nu, vi dræber dem og dem og dem“. Det samme gør sig gældende på nummert Vildere End Dem, hvor Blæs Bukki understreger, hvem der er de originale bagmænd, og det er alle de andre, der “skummer fløden på at lyde ligesom os“. Bikstok er kongerne med rødder way back, hvor oprindelsens og originalitetens frø blev sået, og med deres musik håner de den nye og ukritiske generation, som synes “alt er nice” og sluger populærkulturen råt, mens de ryger kemisk pot og lytter til ragga i Cirkus Benneweis.

Uranium er en solid EP, hvor Bikstok igen beviser, at de kan leverer suværene og gennemarbejdede tekster, og at de uden tvivl ved, hvor potten står.

 

Uranium – Bikstok
Sony Music / Mermaid Records | Udkom 16. marts 2015