Skip to content

Healthy is the new gangsta

Ingen drugs, men masser af hård rock n’ roll og Hip Hop. En ny bølge af musikere med fokus på træning, sundhed og afhold er over os. Straight Edge gjorde det indenfor hardcore-punken, hvor unge tog aktivt afstand fra stoffer og alkohol. I dag findes der flere prominente musikaktører, som deler disse værdier.

Musik er uden tvivl en af de faste ingredienser til mange festlige stunder, og den er ofte stærkt forbundet med alkohol og diverse stoffer. Forbrugerne udnytter disse elementer til at nyde musikken og til at slippe sig løs, og mange af udøverne bruger stofferne og sprutten til at ekspandere kreativiteten. Spørgsmålet er bare, om det begynder at blive lidt for meget af en gennemskuelig kliché, at drugs og rock n’ roll skal være så uadskilleligt forbundet med hinanden? Alt for mange unge efterligner en livsstil, som de har læst om i en Rolling Stones-biografi, har Dave Grohl fra Foo Fighters udtalt, og amerikanske Dead Prez vender ryggen til denne livsstil i sangen Don’t Waste It:

 “Rockstar lifestyle ain’t gonna make it… If I get wasted and you get wasted, what we gonna do about the next generation?” – Dead Prez

Yoga og whiskey
Tom Waits er for mange ligheden med en flaske Bushmills whiskey, et fyldt askebæger og en slap kropsholdning henover bardisken i de sene nattetimer, mens jazzen klimter afsted. De færreste er sikkert klar over, at Tom Waits dyrker yoga, er afholdsmand og har været det i ganske mange år. Ligeledes er der sikkert heller ikke så mange, der ved, at den gamle hippie med de gode budskaber, selveste Neil Young, også har lagt både pot og alkohol på hylden. For ikke at tale om Leonard Cohen, der lever et tilbagetrukket liv som zen-munk på Mount Baldy Zen Center nordøst for Los Angeles.

“I did it for 40 years. Now I want to see what it’s like to not do it. It’s just a different perspective.” – Neil Young

Hvor hardcore er det?
Her er der tale om tre af de ældre travere, som alle har lagt nogle dårlige vaner på hylden, fordi de rent faktisk ikke kunne tåle mere. Det, der måske er endnu mere interessant, er at rette fokus på en nyere generation, som åbenhjertet og ærligt står frem og fortæller om afholdenhed og har rettet fokus på sund mad, nok søvn og træning. Også før de har nået smertegrænsen. Hvor hardcore er det egentlig?

“No alcohol, no weed. No cigaretts, no És. No milk, no cheese. No eggs, no meat. Just medation and peace. Red lentils, chick peas. Good workout, good sleep. Mo’ sunshine, light breeze.” – Promoe

Da Promoe fra Looptroop Rockers udgav sit album The Long Distance Runner, var der tale om et langdistanceløb med flere betydninger. Indenfor Hip Hop-scenen har cannabis altid været en tilknyttet substans, der i lighed med rastafariernes hellige ganja er hevet ned i utallige lunger på folk indenfor miljøet.

Da Promoe hoppede i træningstøjet og lyrisk set tog afstand til dette misbrug, blev der skabt rum for en anden type Hip Hop, med en frontfigur, som, trods sine lange dreads, var helt clean og til og med veganer. Langdistanceløbet blev en mental udholdenhedsmetafor samt en konkret realitet, da Promoe for nylig gennemførte et maratonløb.

Looptroop_meditation_B&W_cropped

What comes from the ground is natural
Det veganske var ikke noget nyt indenfor Hip Hop, da Promoe udgav sit album. Amerikanske Dead Prez havde benyttet flere anledninger til at ytre deres meninger om en diæt helt uden animalsk indhold, som i nummeret Be Healthy:

“I don’t eat no meat, no dairy, no sweets. Only ripe vegetables, fresh fruit and whole wheat. I’m from the old school, my household smell like soul food, bro. Curried falafel, barbecued tofu. No fish though, no candy bars, no cigarettes. Only ganja and fresh-squeezed juice from oranges. Exercising daily to stay healthy… Life brings life, it’s valuable, so I eat what comes from the ground, it’s natural.” – Dead Prez

På albummet Let’s Get Free (2000) slog Sticman og M1 fra Dead Prez hårdt om sig og igennem med de politiske og vigtige statements, og deres holdninger til kost og sundhed blev en integreret del af budskabet om frihed og styrke i kampen mod undertrykkelsen.

Der var dog lige det paradoks i forhold til en ellers sund livsstil, at weed stadig stod højt på agendaen for de to MC’er, hvilket senere ændrede sig, da Sticman udgav et album dedikeret til en ny, stærk og afholden livsstil, nemlig pladen The Workout.

En sober soldat
Hele albummet The Workout er fra start til slut en fortælling om Sticmans egen proces og en videreformidling af denne. Sticman, med det borgerlige navn Khnum Muata Ibomu, har skabt en hel bevægelse med sit seneste udspil. RBG Fit Club er hans bud på, hvordan vi kan forlade illusionerne i vort eget livs “The Matrix” og skabe det paradigmeskifte, der skal til for ikke at forblive fastlåste i kulturelle bånd undertrykt af afhængighedens destruktive kræfter. “Healthy Is the New Gangsta” lyder den nye parole.

“Im a dopeboy’s nightmare, young clean and just dont need a hit. No cocaine or no needle fix. Breaking the cycle gotta be ya own leadership. So I just say no when friends pass me the spliff. Daily its an uphill battle, its not an easy trip. Learnin’ from mistakes in the past so not to be at risk. Already high off life I dont need a lift.” – Sticman

RBG står blandt andet for Reaching Bigger Goals og er en holistisk bevægelse, der fokuserer på sundhed med sine fem principper “Knowledge, Nutrition, Exercise, Rest and Consistency”.

Den hvide mands gift
En anden kunstner indenfor Hip Hop-scenen, der har taget kraftigt afstand til både alkohol og stoffer er den amerikanske Sage Francis. Han har faktisk aldrig selv benyttet sig af hverken det ene eller det andet, men han har fra start haft den holdning, med inspiration fra utallige Hip Hop-grupper, at alkohol var “the white man’s poison”. Han har udtalt:

“I never got into drinking or drugs. This isolated me from a lot of people. I was militant against drugs and alcohol during my early years. To the point where if you offered me drugs I would be so offended that I would fight you.” – Sage Francis

En sand rollemodel
Listen er lang med de mange kendte afholdmænd og -kvinder. Og listen er uden tvivl længere med de mange skæbner, som har bukket under for misbruget. Derfor er det interessamt, når udøvende kunstnere med en stærk stemme står frem og inspirerer andre til at leve et liv uden et dikterende kulturelt gruppepres, som har sat sine præg på mange menneskers liv gennem tiderne. Som eksempelvis Promoe når han på det omtalte album higer efter at fremstå som “A real rolemodel for the kids today”.